Blog

Γνώσεις για την ζωή στην πολυκατοικία

Είναι υποχρεωμένος ο διαχειριστής να δίνει λογαριασμό σε κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά;

 

Polykatoikia Diaxiristis

Ο διαχειριστής δεν είναι υποχρεωμένος να λογοδοτεί σε κάθε συνιδιοκτήτη χωριστά και ο τελευταίος δεν μπορεί να αρνηθεί την πληρωμή της δαπάνης για το λόγο αυτό.

Ο εκάστοτε διαχειριστής μιας πολυκατοικίας έχει υποχρέωση για παροχή λογοδοσίας μόνο στη Γενική Συνέλευση, που προβλέπεται στο άρθρο 303 του Αστικού Κώδικα. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, η λογοδοσία είναι ανακοίνωση λογαριασμού που να περιέχει αντιπαράθεση των εσόδων και εξόδων.

 Σημειωτέον πως με την έκθεση λογοδοσίας στο τέλος της θητείας του διαχειριστή γίνεται ταυτόχρονα και το κλείσιμο του Ταμείου της πολυκατοικίας που είναι απαραίτητο για την παράδοση-παραλαβή της διαχείρισης από τον απερχόμενο διαχειριστή στο νέο διαχειριστή.Ξεκίνησε την 14η Ιανουαρίου 2019 και λήγει την 15η Απριλίου 2019 για τους κατοίκους της Ελλάδος και την 15η Ιουλίου 2019 για τους κατοίκους του εξωτερικού, η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας (Κτηματογράφηση) για την Περιφερειακή Ενότητα ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 

 

Polykatoikia Ktimatologio

και ειδικότερα για τους Καλλικρατικούς Δήμους:

Α) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Β) ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Γ) ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ

Δ) Οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ από τον Δήμο ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ:

Αγίου Προδρόμου, Βάβδου, Βραστάμων, Γαλαρινού, Γαλάτιστας, Γεροπλατάνου, Δουμπιών, Κρήμνης, Μαραθούσσας, Μεταμόρφωσης, Ολύνθου, Ορμύλιας, Παλαιοκάστρου, Παλαιοχώρας, Ριζών, Σανών, Ταξιάρχου Ε) Οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ από τον Δήμο ΣΙΘΩΝΙΑΣ: Αγίου Νικολάου, Μεταγκιτσίου, Νικήτης Επίσης για τις περιφερειακές ενότητες ΔΡΑΜΑΣ, ΞΑΝΘΗΣ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική. Τα ακίνητα που δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και μετά το πέρας των νόμιμων προθεσμιών, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

 Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310-55333 Αναλαμβάνουμε τη σύνταξη και την υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας.

 


Ποιος πρέπει να καθαρίσει το πεζοδρόμιο από το χιόνι; Εμείς, οι πολίτες ή ο Δήμος; Ο κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να καθαρίζει το πεζοδρόμιο που βρίσκεται μπροστά από ολόκληρη την πρόσοψη της ιδιοκτησίας του (οικοδομής, καταστήματος κλ).

 

Polykatoikia Pezodromia

Σύμφωνα με τον Κτηριοδομικό Κανονισμό (άρθρο 24 ΥΑ 3046/1989) και τον Κώδικα βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (ΠΔ 14/1999) για τη συντήρηση, επισκευή και ανακατασκευή των πεζοδρομίων ευθύνονται οι ιδιοκτήτες της ιδιοκτησίας, μπροστά από την οποία βρίσκεται το πεζοδρόμιο.

 Συνεπώς, ο καθαρισμός του πεζοδρομίου από το χιόνι ή τα φύλλα περιέχεται μέσα στα πλαίσια της συντήρησης των πεζοδρομίων και της υποχρέωσης των παρόδιων ιδιοκτητών για τη συνεχή, ελεύθερη (ανεμπόδιστη) και ασφαλή κυκλοφορία των πεζών σε αυτά.

 Πρόσθετα, σε περίπτωση που οι παρόδιοι ιδιοκτήτες δεν συντηρούν τα πεζοδρόμια, τη συντήρησή τους αναλαμβάνει ο Δήμος, και βεβαιώνει τις δαπάνες σε βάρος τους.

 


Η πιλοτή της οικοδομής αποτελεί κοινόχρηστο χώρο αυτής. Αποκλείεται η σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών στην πιλοτή, υπάρχει όμως η δυνατότητα να παραχωρηθεί αποκλειστική χρήση σε όλη ή τμήμα αυτής.

 

Polykatoikia Pilotes

Η συμφωνία για την παραχώρηση μπορεί να γίνει είτε με τον Κανονισμό Διοίκησης της οικοδομής ή την πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας που υπόκειται σε μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο ή σε καταχώριση στο Κτηματολογικό Γραφείο και δεσμεύει όλους αυτούς που συμβλήθηκαν σε αυτήν την πράξη αλλά και όλους αυτούς που προσχώρησαν μεταγενέστερα σε αυτήν.

 Μπορεί να παραχωρηθεί μόνο σε ορισμένους από τους συνιδιοκτήτες, αποκλείοντας τους υπόλοιπους, αρκεί να ακολουθηθεί η ως άνω νόμιμη διαδικασία.

 Απαγορεύεται ο συνιδιοκτήτης που του έχει παραχωρηθεί δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε πιλοτή να την παραχωρήσει σε τρίτο πρόσωπο ξένο προς την οικοδομή.

 


Είναι οι δαπάνες που απαιτούνται για να λειτουργήσει μία οικοδομή. Χρεώνονται στους ενοίκους (ιδιοκτήτες ή μισθωτές) αναλογικά σύμφωνα με τον κανονισμό ή σε περίπτωση ανυπαρξίας του, σύμφωνα με το άρθρο 5β΄ ν.3741/1929.

 

Polykatoikia Koinoxristes Dapanes

To άρθρο 5 του ν. 3741/1929 ορίζει μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση έλλειψης κανονισμού στην οικοδομή, ο κάθε συνιδιοκτήτης υποχρεούται να συνεισφέρει στις κοινές δαπάνες (βάρη) της οικοδομής, ανάλογα με την αξία του διαμερίσματος, που του ανήκει.

 Ο νομοθέτης επέλεξε ως μέτρο κατανομής μεταξύ των συνιδιοκτητών των κοινών βαρών της οικοδομής, την αξία του ορόφου ή του διαμερίσματος με τη σκέψη ότι, η αξία αυτή προσδιορίζει και το μέτρο της ωφέλειας καθενός από αυτά (ορόφου ή διαμερίσματος) από τη χρήση των κοινών, κατά τη διάταξη του άρθρου 2 παρ. 1 του νόμου αυτού, μερών του οικοδομήματος.

 Η αξία, η οποία προκύπτει από το ποσό το οποίον δαπανήθηκε για την κατασκευή του, με βάσει τη μέση κατασκευή του διαμερίσματος, αξία η οποία τελικώς καταλήγει να είναι ανάλογη με το καθαρό εμβαδόν κάθε διαιρεμένης ιδιοκτησίας.

 


Σελίδα 1 από 2

ΠΟΛΥκατοικείν - Social Media

H κ.Χριστίνα Ιακωβίδου του «ΠΟΛΥκατοικείν» προλογίζει την εκδήλωση «ΑΓΑΠΗ ΕΙΝ’ Η ΖΩΗ ΚΙ ΑΓΑΠΗ ΜΟΝΟ»


A897a4441fabe8f584ef9d8c0d152187

H κ.Ελένη Ιακωβίδου του «ΠΟΛΥκατοικείν» στην εκπομπή της TV100 Dimotis online, ενημερώνει για τη Διαμεσολάβηση

Επικοινωνήστε μαζί μας

polykatoikeinΗ εταιρεία ΠΟΛΥκατοικείν δημιουργήθηκε από ικανά και καταξιωμένα στελέχη στο χώρο της εξυπηρέτησης πολυκατοικιών. Γνωρίζοντας από κοντά τις ανάγκες και τα προβλήματα της διαχείρισης μιας πολυκατοικίας, θέσαμε σαν στόχο να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην εύρυθμη λειτουργία της.

ΠΟΛΥκατοικείν
ΕΛΕΝΗ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ
& ΣΙΑ Ο.Ε.
Βασ. Ηρακλείου 14
3ος όροφος
Τ.Κ. 546 25
Θεσσαλονίκη

Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 π.μ. - 5:00 μ.μ.
Σάββατο: Κλειστά
Κυριακή: Κλειστά

2310 555-333 (6 γραμμές)

2310 552-551

info @ polykatoikein.gr

Ιδρυτικό μέλος

Ιδρυτικό μέλος

"Γιατί η ομαλή συμβίωση είναι τρόπος ζωής."

Πνευματικά δικαιώματα: Όλο το υλικό του ιστότοπου αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του ΠΟΛΥκατοικείν και προστατεύεται από το ελληνικό και διεθνές δίκαιο. Το υλικό του ιστότοπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή η επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. Κανένα στοιχείο του ιστότοπου δεν μπορεί να αντιγραφεί, τροποποιηθεί, δημοσιευθεί, διανεμηθεί χωρίς την έγγραφη άδεια του ΠΟΛΥκατοικείν.
{COOKIEBOT DECLARATION}

© 2016 polykatoikein. All Rights Reserved. Powered by inkman.gr

Βοηθήστε μας να γίνουμε καλύτεροι!

 

Χρησιμοποιείστε τη παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε μία προσφορά για την εξυπηρέτηση της πολυκατοικίας σας από το ΠΟΛΥκατοικείν.

Συμπληρώστε προσεκτικά τα πεδία της φόρμας, πατήστε Αποστολή και θα σας στείλουμε ηλεκτρονικά την προσφορά μας εντός 48 ωρών.

Έναρξη
1
Close chat
Γεια σας! Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε. Τι θα θέλατε παρακαλώ;

Start